Returen til kontoret bør bejubles, men den trenger også nøye forberedelse – spesielt hva gjelder cybersikkerhet.

Tilbake til arbeidsplassen: Cybersikkerhetsutfordringen

Er verden klar for å komme tilbake på kontoret etter mer enn ett år med hjemmekontor og fjernarbeid? Og er vi i så fall forberedt på de nye cybersikkerhetsutfordringene denne returen fører med seg?

Med vellykkede gjenåpninger i land over hele verden markeres enda en gigantisk pandemi-milepæl: Returen til kontoret. Men meningene er delte om nøyaktig hvordan denne blir. Noen arbeidsgivere er tilbakeholdne, mens andre tror at innen september/oktober vil alt være som før.

Ekstern arbeidsstyrke og enhetene deres

Returen til kontoret bør bejubles, men den trenger også nøye forberedelse – spesielt hva gjelder cybersikkerhet. De fleste bedrifter ble tatt på senga og var ikke forberedt på å ha sine ansatte på hjemmekontor, og mange ansatte måtte bruke hjemmenettverkene sine og samme pc til både jobbing og hjemmeskole. Forestill deg så at all dataene på disse enhetene – som har samlet seg opp i 1,5 år, skal inn på kontoret igjen …

Utfordringen med rotering

For mange vil det ikke bli enkelt å komme tilbake på arbeidsplassen. For det første kan stedet se helt annerledes ut, noe som kan påvirke tilkoblingen og infrastrukturen. Mange ansatte kan også havne i en roteringsordning der de veksler mellom å jobbe hjemme noen dager og andre dager på kontoret. Når enhetene skifter mellom offentlige-, private- og bedriftsnettverk, øker også risikoen. For å håndtere dette bedre, kan du laste ned vår gratis e-bok «Cybersikkerhet: En guide til arbeidsliv i en forandret verden», som lister opp truslene du skal være på vakt overfor og rutinene du trenger for å unngå dem – spesielt hvis du roterer ansatte.

Vi er antakelig på vei tilbake til kontoret, men det er ingenting i veien for å bruke riktige skybaserte verktøy slik at hybride ansatte og dataene deres sikres.

En sikrere retur

På tross av utfordringene, er det et viktig skritt at de ansatte offisielt kommer tilbake til kontoret. Men enda viktigere er det å ikke ignorere forberedelsene: Å få på plass en helhetlig og sikker infrastruktur nå som vi vet hva slags risiko enhetene utsettes for. Hvis du tidlig innfører noen få retningslinjer på de viktigste områdene, kan du langt på vei ha skapt en sikrere retur til kontoret.

Innfør teknologisk karantene: Akkurat som det var nødvendig for folk å være i viruskarantene, er det en god idé at all programvare og maskinvare får teknologisk karantene slik at IT-avdelingen kan sjekke om data er korrumpert, diagnostisere eventuelle mistenkelige oppdateringer og gå igjennom alle returnerende enheter.

Implementer teknisk avstand: Alt tyder på at mange ansatte kan havne i en annen etasje enn tidligere, i en ny bygning eller et nytt kontorfellesskap. Da er det avgjørende at sensitiv informasjon beskyttes slik at denne ikke er synlig for andre eller på annen måte deles ved et uhell. En kort prat ved en annens kontorpult eller et åpent notat på skjermen i et kontorfellesskap kan bli katastrofalt.

Overvåk meldinger og videosamtaler: Programmer som Zoom, Microsoft Teams og Google Meet har blitt mer utbredte under pandemien. IT-avdelingene bør nøye overvåke slike verktøy for å være proaktive og forutse datalekkasjer eller skjermdelingsfeil.

Fokuser på phishing: Pandemien har utløst sluere og mer målrettede trusler, inkludert phishing. Fordi de ansatte har befunnet seg andre steder, kan de også ha vært utsatt for sosial manipulering, utilsiktet ha delt sensitive data eller blitt utpekt som mål via felles-verktøy.

Bli i skyen: Mange ansatte har brukt flyttbare medier eller personlig skylagring mens de har fjernarbeidet. Ved hjelp av en skyløsning, kan IT-avdelingen sørge for at alle enheter som beveger seg til og fra kontoret er synkroniserte med skybaserte verktøy og en førsteklasses, bedriftsgodkjent backup-tjeneste når enhetene kobles på bedriftsnettverket igjen.

Konfigurert for enhver endring

Fulltidsarbeid på hjemmekontor var et sjokk for systemet, men det trenger ikke returen til normalt arbeidsliv å være. IT-avdelingen er et sikkerhetsnett i denne perioden. For å mestre returen, bør dere vurdere å sjekke og sette alle enheter i karantene, standardisere verktøy og sikre at ingen teknologiske bakdører står åpne. Vi er antakelig på vei tilbake til kontoret, men det er ingenting i veien for å bruke riktige skybaserte verktøy slik at hybride ansatte og dataene deres sikres.

I mer enn to tiår har KeepItSafe hjulpet millioner av brukere verden over med å sikre dataene deres. Så hvorfor ikke prøve selv? Vi gir deg GRATIS prøveperiode på KeepItSafes prisvinnende skybaserte backupplattform.

Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2021 Drammensveien 123 N, 0277 Oslo, Norway