Mann på hjemmekontor sjekker mobilen

Økt risiko. Økokrim mener at mer bruk av hjemmekontor og nye kommunikasjonslinjer i bedriftene, øker sannsynligheten for at kriminelle vil kunne lykkes, skriver NRK.

Slik sikrer du hjemmekontorene til de ansatte i bedriften

Norske myndigheter frykter svindelbølge på hjemmekontor som ikke har samme sikkerhetsrutiner som på jobben. Nå er det viktig at norske bedrifter sikrer seg med backupløsninger som gir rask gjenoppretting når ulykken skjer.

Nasjonalt cybersikkerhetssenter går nå ut og advarer mot svindlere som vil gjøre penger på folks frykt, skriver NRK. Kripos gikk ut i forrige uke og advarte mot koronahackere, altså svindelmailer som tilsynelatende sender ut informativt innhold om pandemien. 

Beskjeden til ledere i bedrifter er klar: Når du sender folk på hjemmekontor, må du være klar over risikoen.

Hackernes forretningsmodell: Løsepenger

Hvis alle filene dine blir slettet eller du får inn skadelig programvare på maskinen din, kan du bli krevd for løsepenger. 

Dette kalles for løsepengevirus eller det vi på fagspråket kaller ransomware. Viruset låser eller krypterer hele eller deler av innholdet på maskinen din. 

Dersom maskinen til de ansatte har direkte tilgang til bedriftens filer, som for eksempel gjennom en filserver som vises som en «harddisk» på maskinen, kan man risikere at løsepengeviruset krypterer alle filene til bedriften – ikke bare den enkelte ansattes.

For at du skal få tilgang igjen, krever hackeren løsepenger, ofte i form av bitcoin. Selv om du betaler, er det ikke sikkert at du får tilbake igjen de stjålne dataene. I verste fall kan du risikere at de ber om ytterligere betalinger dersom du viser at du er villig til å betale for dataene dine.

Hackernes verste fiende: Backup

Dersom du først klikker på en lenke du ikke skulle, anbefales du å si fra så raskt som mulig til IT-avdelingen i bedriften din for å begrense skadene. Det er litt som med kroppen vår: Jo fortere vi oppdager en sykdom, jo enklere er det å gjøre noe med den. Alle bybranner kunne vært slukket med et glass vann dersom timingen var riktig.

I disse hjemmekontortider er det smart å ta alle forholdsregler du kan. En misforståelse er at så lenge man lagrer i skyen, har man automatisk backup. Selv om du bruker Office 365, blir ikke dataene automatisk sikkerhetskopiert, og dermed blir skylagring en falsk trygghet.

Med backup hos KeepItSafe er bedriftens data trygge. KeepItSafe er ledende innen automatisk sikkerhetskopiering av data, og er blant få aktører som leverer backup i det norske helsenettet.

Dersom du skulle risikere å miste data, får alle raskt tilgang til filene deres igjen med backup fra KeepItSafe. Bedriftens data er beskyttet mot alt – menneskelige feil, systemfeil og hackere som prøver å lure de ansatte. KeepItSafe har dedikerte team som gjør hele jobben med å få bedriften raskt opp og stå igjen, uten ekstra kostnad.

Hvilken backupløsning passer hjemmekontorene til min bedrift? Bestill gratis behovsanalyse fra KeepItSafe i dag


Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2022 Drammensveien 123 N, 0277 Oslo, Norway