Alle bedrifter må være mer enn forberedt på å respondere på løsepengevirus – de må være like godt forberedt som angriperne.

Løsepengevirus: Ligg to skritt foran angriperne

Alle bedrifter må være mer enn forberedt på å respondere på løsepengevirus – de må være like godt forberedt som angriperne.

Når verdensøkonomien sliter under presset fra COVID-19 og omstendighetene påvirker adferdsmønstrene våre, vil cyberkriminaliteten øke.

Historien viser nemlig at kriminaliteten blomstrer i tider med økonomisk nedgang. I sin nyeste studie; Catching the virus: Cybercrime, disinformation and the COVID-19 pandemic, gjør Europol (Den europeiske unions håndhevingsapparat) det klart at phishing- og løsepengeaksjonister utnytter den nåværende krisen, og det forventes at dette vil fortsette å øke i omfang og skala.

«Pandemien kan mangedoble skadeeffekten av et vellykket angrep på visse virksomheter, hvilket forsterker nødvendigheten av effektiv cypermotstand.» 

Forstå trusselen

Så hva er egentlig løsepengevirus? Det er ondsinnet, målrettet og forsettlig bruk av programvare. Som navnet antyder, er løsepengevirus designet for å blokkere og holde essensielle data og IT-systemer som gissel. Ved slike angrep blir bedriftene og organisasjonene lammet, da både omdømmet og økonomien settes på spill i håp om å gjenopprette viktig informasjon. 

Så hvor skadelig kan et løsepengevirus være?

Tidligere i år fikk det britiske valutaselskapet Travelex systemet sitt kryptert av løsepengevirus. Gruppen som sto bak angrepet, krevde seks millioner dollar i bytte mot 5 GB med personlige kundeopplysninger. Disse opplysningene inkluderte fødselsdatoer, kredittkortnumre og forsikringsnumre. Mer nylig erkjente den internasjonale bilprodusenten Honda at deres globale virksomhet hadde vært utsatt for cyberangrep, noe som i alvorlig grad påvirket servere, post og interne systemer i hele det verdensomspennende nettverket deres.

Betydningen av sikkerhetskopier ved løsepengevirus

Alle bedrifter må være mer enn forberedt på å respondere på løsepengevirus – de må være like godt forberedt som angriperne.

Og fordi trusselen stadig utvikles og forbedres, er det viktig at responsen gjør likeså. Dette inkluderer en grundig gjenopprettingsplan både on- og off-site som bidrar til å bevare sensitive data og gjenopprette virksomhetsfunksjonene så raskt som mulig.  Andre konvensjonelle tiltak, som brannmurer, antivirus og antiskadevare, er et godt utgangspunkt, men bedriftene må gjøre mer – spesielt når det gjelder løsepengevirus. Og det er her sikkerhetskopieringsstrategien blir uvurderlig. Her er noen viktige aspekter ved denne strategien:

Forberedelser. Alle bedrifter må være mer enn forberedt på å respondere på løsepengevirus – de må være like godt forberedt som angriperne.

Nøklene til utvikling av en effektiv sikkerhetskopieringsstrategi

  • Monitorer, monitorer, monitorer: Sørg for at du har tydelig oversikt over nettverkets normale funksjonalitet. Dette inkluderer kontinuerlig monitorering av data og lagring. For å generere det beste øyeblikksbildet av dette, kan du ta i bruk analyse- og enkeltvisningsverktøy.
  • Standardiser krypteringen: Sørg for konsekvent tilnærming til kryptering på tvers av virksomheten. Forsikre deg om at hvert trinn i prosessen er så befestet og så nær de faktiske dataene som mulig.
  • SaaS og skylevert sikkerhetskopiering: Suppler handlingsplanen din med tredjepartstjenester som kan sikkerhetskopiere informasjon i skyen. Dette vil skape en nødvendig luftspalte mellom de interne dataene og det eksterne sikkerhetssenteret. Jo flere barrierer det er mellom det infiserte systemet og sikkerhetskopien, jo bedre. 
  • Sats på integritet: Finn verktøy og tjenester som vil lagre kopier av sikkerhetskopiene på en fullstendig utilgjengelig måte, beskytte deg mot utilsiktet sletting, interne trusler og ytterligere løsepengevirus.
  • Separat autentisering: Bruk en separat autentiseringsmetode til sikkerhetskopiene, og ikke den du bruker i livemiljøet.
  • Test strategien din: Simuler en sikkerhetskopiering og dokumenter prosessen. Dette vil hjelpe deg med å finne frem til områdene hvor du trenger forbedring eller justering av tilnærmingsmetoden.

Sørg for å ligge to skritt foran

Med økende cyberkriminalitet, er det viktig at bedrifter og deres IT-partnere forstår hvordan løsepengevirus fungerer og hvordan de kan komme dette i forkjøpet. For å få til dette, er det avgjørende å ha en grundig sikkerhetskopieringsstrategi som kan bidra til å beskytte og bevare viktige forretningsdata, redusere risikoen for angrep, og bidra til å gjenopprette driften i tilfelle angrep.

Hvilken sikkerhetskopiløsning vil passe bedriften min? Bestill en gratis systemanalyse fra KeepItSafe i dag

Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2020 J2 Global Norway AS, Drammensveien 123, 0277 Oslo