En gjenopprettingsplan er en avgjørende del av en virksomhets kontinuitetsstrategi. Gjenopprettingsplanen bør være lettfattelig og inneholde en rekkefølge over tiltak som iverksettes for å opprettholde normal drift ved driftsstans og andre hendelser som ikke er planlagte.

Lag din egen gjenopprettingsplan i 7 enkle trinn

De viktigste faktorene for å håndtere driftsstans eller andre katastrofer, er hurtighet og nøyaktighet. Dette oppnår du best med en gjenopprettingsplan.

Det er vanskelig å forutsi katastrofer og avbrudd i IT-tjenestene, men måten du eller kunden din håndterer dette på, bør være svært forutsigbar. Håndteringen må være både forberedt og gjennomtenkt, for målet er å gjenvinne kontrollen og gjenopprette normal drift så raskt som mulig.

Nylig opplevde søkegiganten Google et avbrudd i hele skyprogramvaren sin, inkludert på videokonferanseplattformen (Meets) og lagringstjenesten (Drive). Avbruddet var enestående i sitt slag, og selv flere timer etter at den opprinnelige feilen oppsto, var ikke Google i stand til å gjenopprette tjenestene eller informere brukerne om når de kunne forvente at de ville være oppe og gå igjen.

De absolutt viktigste faktorene når du skal håndtere katastrofer som strømbrudd, er hurtighet og nøyaktighet, og dette oppnår du best med en gjenopprettingsplan (GOP). Nedenfor ser du hvordan du kan lage din egen gjenopprettingsplan i 7 enkle trinn.

Katastrofer er så godt som umulige å forutse. Men det du faktisk kan spå, er hvordan du håndterer dem – noe som innebærer å få på plass en gjenopprettingsplan.

Trinn 1: Identifiser

Hvis målet er å gjenopprette normal drift, må du finne ut hva normal drift egentlig er. Lag en oversikt over alle viktige IT-ressurser du har, og lag en liste over hvilke data de inneholder, hvem som styrer ressursen og hvor den befinner seg.

Trinn 2: Sorter og prioriter

Virksomheten din har antakelig mer data og bruker flere løsninger enn du er klar over. Gå igjennom både dataene og løsningene, grupper de nødvendigste (de som er viktigst for å gjenopprette normalen) og skill dem fra de unødvendige.

Tips til informasjonssjefen: Dette er et godt tidspunkt å vedlikeholde dataene dine på.  Gå igjennom gamle filer og fjern data som bare tar opp plass og belaster systemet unødvendig.

Trinn 3: Sett mål

Hvor raskt bør du være oppe og gå igjen? Hvor mye data har du råd til å miste og hvor mye nedetid kan du komme unna med? Ved å sette deg slike mål, har du også noe å sammenligne katastrofehåndteringen din med.

Trinn 4: Tildel roller og ansvar

Når katastrofen inntreffer, trenger du all hjelp du kan få. Inkluder derfor enhver kompetent person som kan bidra med håndteringen. Og sørg for at de vet hva de skal gjøre når den tid kommer.

Trinn 5: Sikkerhetskopier

Nå skal du ha fått god oversikt over hva som trengs for å gjenopprette normal drift. Du skal også kunne redusere mengden data og programmer til kun det nødvendigste for å kunne gjenopprette normal drift.  Men hvor sikkerhetskopierer du dataene dine når katastrofen inntrer?  Svaret er skyen.

En skybasert backupløsning befrir deg fra behovet for en kostbar fysisk lagringsenhet som trenger regelmessig vedlikehold. En premiumleverandør har nok lagringsplass til å imøtekomme stigende behov slik at du aldri behøver å bekymre deg for lagringsplass igjen. Skybaserte backupløsninger er også konstruert for enkelt å integreres med eksisterende systemer, slik at sikkerhetskopieringsprosessen din blir både friksjonsfri og sømløs.

Trinn 6: Dokumenter og del

Ja, du har tenkt å lage en gjenopprettingsplan, men denne er ikke bedre enn de som kjenner til den og vet hva de skal gjøre. Så sørg for omhyggelig dokumentering av gjenopprettingsplanen og del dette med interessenter, ansatte og andre involverte.

Trinn 7: Test

For å vite om du lykkes med planen din, må du teste den. Du kan simulere scenarier som fullstendig systemsvikt eller fokusere på et spesifikt datasett for å sette planen din under lupen. Underveis må du observere hvordan planen utspiller seg, hvor lang tid det tar å gjenopprette normal drift og hva du kan forbedre.

Bonustrinn: Oppdater

Ikke bare blir nye trusler kjent hver dag, men verktøyene virksomhetene bruker, endres like raskt. Derfor må du sørge for at gjenopprettingsplanen din tar begge deler med i beregningen. En grundig gjenopprettingsplan må gjenspeile nåværende tilstand, uansett hva denne er.

Katastrofer er så godt som umulige å forutse, men det du faktisk kan vite noe om, er hvordan du skal håndere dem. Dette innebærer å få på plass en gjenopprettingsplan. Ved å følge våre syv enkle trinn, kan du få bedre forståelse for den kritiske IT-infrastrukturen og tiltakene som skal hjelpe deg med å gjenopprette normal drift så raskt som mulig.

Hvilken sikkerhetskopiløsning vil passe bedriften min? Bestill en gratis systemanalyse fra KeepItSafe i dag.

Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2021 Drammensveien 123 N, 0277 Oslo, Norway