Er hjemmekontoret ditt sikkert? Nå jobber nemlig hackere overtid

Økt risiko. Økokrim mener at mer bruk av hjemmekontor og nye kommunikasjonslinjer i bedriftene, øker sannsynligheten for at kriminelle vil kunne lykkes, skriver NRK.

Er hjemmekontoret ditt sikkert? Nå jobber nemlig hackere overtid

Hackere vet å utnytte frykten og usikkerheten som kommer med koronaviruset. Norske myndigheter frykter svindelbølge på hjemmekontor som ikke har samme sikkerhetsrutiner som på jobben.

– Dette vil aktører forsøke å utnytte, advarer leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC), Bente Hoff, til NRK.

Allerede i forrige uke gikk Kripos ut og advarte mot koronahackere, altså svindelmailer som tilsynelatende sender ut informativt innhold om pandemien. 

Kripos serverer tre råd mot å unngå å bli svindlet:

  1. Vær kritisk til innhold i mottatt e-post.
  2. Ikke klikk på lenker eller vedlegg i e-poster som omhandler pandemien.
  3. Ikke oppgi sensitive personopplysninger, PIN-koder, passord eller betalingsinformasjon hvis noen spør om dette.

Hackernes forretningsmodell: Løsepenger

Hvis alle filene dine blir slettet eller du får inn skadelig programvare på maskinen din, kan du bli krevd for løsepenger. 


Dette kalles for løsepengevirus, eller det vi på fagspråket kaller ransomware. Viruset låser eller krypterer hele eller deler av innholdet på maskinen din. 

Dersom maskinen din har direkte tilgang til bedriftens filer, som for eksempel gjennom en filserver som vises som en «harddisk» på maskinen din, kan du risikere at løsepengeviruset krypterer alle filene som du har tilgang til, også på arbeidsplassen din.

For at du skal få tilgang igjen, krever hackeren løsepenger, ofte i form av bitcoin. Selv om du betaler, er det ikke sikkert at du får tilbake igjen de stjålne dataene. I verste fall kan du risikere at de ber om ytterligere betalinger dersom du viser at du er villig til å betale for dataene dine.

Økokrim mener at mer bruk av hjemmekontor og nye kommunikasjonslinjer i bedriftene, øker sannsynligheten for at kriminelle vil kunne lykkes, skriver NRK.

hjemmekontor med pult, data og bokhylle
Hackere innenfor husets fire vegger. Dersom hackere kommer seg inn på hjemmekontoret ditt, kan veien være kort til å skape trøbbel for hele bedriften din, særlig hvis du har samme passord både på jobben og på hjemmekontor-maskinen, eller dersom maskinen din har direkte tilgang til bedriftens data. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Slik kan du avsløre svindlere eller holde dem på avstand

Et trent øye kan avsløre en hacker ganske raskt. Her er en liste over hva du bør se opp for og hvilke tiltak du kan gjøre: 

  • Grammatikk er historisk sett ikke svindlernes sterkeste fag. De siste årene har derimot hackerne blitt bedre på rettskrivning, så man må være på vakt. Åpenbare skrivefeil eller rare setninger etterfulgt av en link bør få alle alarmklokkene i hodet ditt til å ringe.
  • Sikkerhetsoppdatering. Det er fort gjort å tenke at de stadige spørsmålene om du vil oppdatere sikkerhetsinnstillingene dine på datamaskinen din, er plagsomme. De er derimot der for å hjelpe deg, og tetter sikkerhetshull som svindlere vet å utnytte. Det anbefales også å oppdatere antivirusprogram og brannmur. 
  • CEO-bedragerier, spesielt i disse hjemmekontortider. Metoden beskriver en svindler som utgir seg for å være direktør i selskapet ditt, som tar kontakt med en underordnet i selskapet og ber han eller henne om å overføre penger. Dersom du får en henvendelse om overføring av penger, anbefales du å ta en telefon til sjefen din for å få bekreftet at dette faktisk stemmer. 
  • E-poster der du ikke kjenner mottakeren. Vær ekstra kritisk og styr unna.
  • Spam- og phishingkampanje. Hvis du er bittelitt usikker på hva som skjuler seg bak en link, ikke klikk. Her forsøker hackerne å å lure mottakerne til å trykke på lenker eller vedlegg som inneholder skadelige programmer.

Hackernes verste fiende: Backup

Dersom du først klikker på en lenke du ikke skulle, anbefales du å si fra så raskt som mulig til IT-avdelingen i bedriften din for å begrense skadene. Det er litt som med kroppen vår, jo fortere vi oppdager en sykdom, jo enklere er det å gjøre noe med den. Alle bybranner kan slukkes med et glass vann dersom timingen er riktig.

I disse hjemmekontortider er det smart å ta alle forholdsregler du kan. En misforståelse er at så lenge man lagrer i skyen, har man automatisk backup. Selv om du bruker Office 365, blir ikke dataene automatisk sikkerhetskopiert, og dermed blir skylagring en falsk trygghet.

Med backup hos KeepItSafe er dataene dine er trygge til enhver tid, og vi tilbyr sikkerhetskopiering, lagring, synkronisering og deling av filer på tvers av bedriften. Hos oss er dataene beskyttet mot alt – cyberkriminalitet, menneskelige feil og systemfeil. 

Hvilken backupløsning passer hjemmekontorene til min bedrift? Bestill gratis behovsanalyse fra KeepItSafe i dag


Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2022 Drammensveien 123 N, 0277 Oslo, Norway