Oktober. Vi er inne i den digitale sikkerhetsmåneden. Nyhetsbildet i oktober er dessverre proppfullt av cyberkriminalitet mot bedrifter.

Digitale trusler i nyhetsbildet – oktober 2020

Telenor rammet av løsepengevirus, og Norsk Hydro fikk forsikringsoppgjør i hundremillionersklassen etter cyberangrepet i fjor.

Oktober er den digitale sikkerhetsmåneden. Målet med Nasjonal sikkerhetsmåned er å bidra til en sikrere digital hverdag for virksomheter og befolkningen, skriver Datatilsynet. 

Dessverre er det en urovekkende utvikling innen digital sikkerhet. I oktober ble Norges største IT-konsulentselskap angrepet, og også politiet oppdaget ukjent aktivitet i politinettet

Men det er langt fra det eneste. Bare se her:  

Telenor angrepet og krevd for løsepenger i bitcoin

Mandag 12. oktober ble Telenor Norge rammet av et betydelig cyberangrep med krav om løsepenger.

Selskapet advarer andre bedrifter mot utpressingsforsøk, i en pressemelding, og har anmeldt forholdet til politiet. I pressemeldingen fremkommer det at angrepet varte i cirka tre timer, og at det i en kort periode tok ned all trafikk inn til berørte tjenester, som inkluderer Telenors egne nettsider, e-post og enkelte andre tjenester. 

Telenor nektet å betale kravet på 20 bitcoin, cirka 2 millioner kroner, og nå ber Telenor-sjefen andre bedrifter i Norge om å være på vakt.

– Jeg ønsker å advare om at denne gruppen nå angriper norske selskaper. Jeg vil spesielt advare selskaper som ikke har effektive metoder for å avverge store konsekvenser fra tjenestenektangrep gjennom DDoS-beskyttelse, men det viktigste av alt er å ikke betale. Det vil bare gjøre denne typen angrep lønnsom, og motiverer de cyberkriminelle til å fortsette, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge. 

Denne type angrep, DDoS-angrep, har hatt en markant økning i senere år, skriver Digi. 


Telenor definerer angrepet, såkalt ransom-DDOS, slik: «rDDoS er distribuerte tjenestenektangrep med krav om løsepenger for ikke å gjenta og fortsette angrepene».

Svindelforsøk mot privatpersoner

Bedrifter og privatpersoner angripes om en annen. I sistnevnte kategori i oktober finner vi flere eksempler: 

Artister slipper heller ikke unna. 

OBS OBS : SVINDEL
Fått flere meldinger om svindel siste dagene.. 😤
Det er for eksempel en svindler der ute nå, som…

Publisert av Trygve Skaug Lørdag 24. oktober 2020

Trygve Skaug så seg nødt til å gå ut på egen Facebook-side for å advare fansen.

– Det ser ganske proft ut ofte, så ikke la dere lure, skrev han blant annet.

DinSide har forsøkt å gjøre livet til folk litt enklere, ved å publisere 5 type svindler du må se opp for

Det lønner seg å ha cyberforsikring

Norsk Hydro la bak seg et alvorlig cyberangrep i fjor. Nå har selskapet fått forsikringsoppgjøret: 192 millioner kroner.

Dermed leverte de også langt sterkere tall enn ventet i tredje kvartal. 

Digital svindel har blitt en reell trussel for norske bedrifter i alle størrelser. Næringslivets sikkerhetsråds undersøkelse KRISINO for 2019 har spurt 2500 private og offentlige virksomheter om digital svindel, og tallene er oppsiktsvekkende:

  • 15 prosent av respondentene hadde vært utsatt for løsepengevirus de siste 12 månedene.
  • 13 prosent hadde vært utsatt for direktørsvindel, det vil si at lederens e-postadresse eller telefonnummer er brukt for å lure økonomiansatte til å overføre penger. 
  • Blant private virksomheter med mer enn 100 ansatte, var halvparten utsatt for direktørsvindel.

For ordens skyld: KeepItSafe samarbeider med Gjensidige om en cyberforsikring. 

Sosiale medier-giganter satt på prøve

Facebook, YouTube og Twitter ble tvunget til å håndtere en vanskelig sak på oppløpssiden til presidentvalget i USA. 

Lengst gikk Twitter, som nektet folk å dele en kontroversiell artikkel om den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og hans sønn Hunter. Det gjorde president Donald Trump rasende på Twitter, men også på Facebook, der sistnevnte begrenset rekkevidden til spredningen av nyhetssaken.

Grunnen til at Twitter tok drastiske grep, var at nyhetsartikkelen bygget på kilder som var hacket. 

Apropos påvirking av valg: FBI etterlyser seks russiske offiserer for datainnbrudd, skriver NRK. 

De etterlyste offiserene skal være del av den russiske etterretningstjenesten GRU. De skal ha brukt datainnbrudd for å påvirke valget i Frankrike i 2017, vinter-OL i Sør-Korea i 2018 og en rekke amerikanske bedrifter.

Forholdet mellom Norge og Russland satt på prøve

Statsminister Erna Solberg sier regjeringen har helt tydelig informasjon om at russerne står bak hackingen av Stortinget. Hun advarer om at hendelsen skader Norges forhold til Russland, skriver VG.

Angrepet ble kjent 24. august i år. Russland bestrider at de står bak angrepet. 

Men hvilken nytte har egentlig en stat av å bryte seg inn på Stortinget? Det spørsmålet har NRKbeta forsøkt å svare på. Vel verdt tre minutter lesetid. 

Totrinns gladnyhet på tampen

Det er mange grunner til å være urolig for cyberutfordringene vi står overfor i nær fremtid, derfor velger vi å avslutte med en liten gladnyhet: Stadig flere nordmenn tar i bruk sikrere pålogging på nett, skriver Digi. 

Over halvparten bruker nemlig nå totrinnsbekreftelse ved pålogging, der det er mulig. 

Med totrinnsbekreftelse eller totrinnsverifisering tilfører du brukerkontoene dine et ekstra lag av beskyttelse utover det klassiske passordet. Dette kreves i dag av alle brukere på nettbanker eller på Altinn. 

Hvis du ikke er en av dem som bruker totrinnsverifisering på flere plattformer, gjør du smart i å slå det på sporenstreks.  

Oversikt over totrinnsverifisering hos

Og så kan det være fint å vite at hacking også straffer seg: Russisk hacker er dømt til syv års fengsel for LinkedIn- og Dropbox-angrep

Test ut automatisk backup for bedriften din – helt gratis

Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2021 J2 Global Norway AS, Drammensveien 123, 0277 Oslo