2020 var uten sidestykke på nesten alle områder.

Cybersikkerhet i nyhetene: Et tilbakeblikk på 2020

Jeff Bezoz telefon blir hacket og kriminelle profiterer på covid-19: Her er noen av de største sakene innen cybersikkerhet i år.

For ett år siden var vi bekymret for helt andre ting hva cybersikkerhet angikk:

Når kommer 5G?

Hvilke nye former for villedende informasjon kommer til å bli tatt i bruk for å manipulere valg?

Hva kan vi forvente oss av tingenes internett (IoT)?

Men med Covid-19 ble ikke bare dagliglivet snudd på hodet, men også arbeidslivet og vårt digitale liv ble omdefinert.

Den pandemiske katalysatoren

Tusenvis ble raskt tvunget til å fjernarbeide. Virksomhetene måtte i økende grad stole på ansatte på hjemmekontor og SaaS (Software as a Service). Folk valgte app-baserte og kontaktløse tjenester. 

Det var altså ikke bare verden som forandret seg – vi forandret oss med den.

Og det var disse store forandringene som skapte grobunn for de nye truslene og risikoene som vokste fram og som skulle karakterisere noen av de største cybersikkerhetssakene i 2020.

De største cybersikkerhetssakene i 2020

JANUAR: Jeff Bezos’ telefon blir hacket

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos’ personlige mobiltelefon ble hacket da han mottok Whatsapp-meldinger, ifølge en kriminalteknisk undersøkelse.

Disse inneholdt en ondsinnet fil som hentet ut store mengder personlig data. Meldingene så ut til å komme fra et telefonnummer som ble brukt av den saudi-arabiske prinsen Mohammed bin Salman.

MARS: Slik profiterer kriminelle på covid-19

Det ble identifisert en markant økning i angrep med koronamotiv, rapporterer Europol, EUs byrå for politisamarbeid innen kriminaletterretning.

Dette inkluderte phising-e-post og angrep rettet mot ansatte på hjemmekontor.

Europol advarte om at denne tendensen sannsynligvis bare kom til å tilta etter som covid-19 spredte seg verden over.

APRIL: Mer enn 500 000 Zoom-kontoer blir solgt på det mørke nettet

Innloggingsopplysninger tilhørende mer enn en halv million Zoom-brukere ble stjålet og solgt på det mørke internettet.

Opplysningene inkluderte personlige møte-linker, e-postadresser og passord, i tillegg til vertsnøkler som brukes til å foreta Zoom-bombingsangrep.

Både enkeltpersoners og virksomheters innloggingsopplysninger ble stjålet og solgt i dette angrepet.

JULI: Russiske spioner retter oppmerksomheten mot vaksineforskning

Storbritannias National Cyber Security Centre (NCSC) beskyldte russiske spioner for å rette oppmerksomheten mot virksomheter som prøvde å utvikle en koronavaksine.

Senteret spesifiserte ikke hvilke virksomheter som ble utpekt som mål eller om data hadde blitt stjålet, og Russland nektet enhver befatning med saken.

AUGUST: Antall høyprofilerte phisingangrep øker dramatisk

Etter en voldsom strøm av høyprofilerte sosiale-medier-angrep mot noen av Twitters største navn, som Elon Musk og merkevaren Apple, satte phisinghackerne kursen mot andre betydningsfulle mål i næringslivet.

Spesielt begynte hackerne å fordype seg i og manipulere LinkedIn og andre datainnsamlingsverktøy for å finne uerfarne ansatte de kunne rette enda mer spissede phisingangrep mot.

SEPTEMBER: Globale DDoS-angrep øker i størrelse og kompleksitet

Basert på nye rapporter fra en ledende cybersikkerhetsaktør, har DDoS-angrep (Distributed Denial of Service / tjenestenektangrep) økt dramatisk sammenlignet med foregående år; hele 4,8 millioner DDoS-angrep ble registrert i første halvdel av 2020.

Analytikere har lagt merke til et bekymringsfullt hopp i både størrelse og kompleksitet på disse angrepene. 

NOVEMBER: Microsoft rammes av historisk global forstyrrelse i skytjenestene sine

Microsoft bekreftet at brukere av flere av deres viktigste skytjenester var ute av stand til å logge inn etter en skydriftsstans.

Forstyrrelsen påvirket ikke bare e-posttjenester i Outlook, men også delte ressurser i Sharepoint og OneDrive i tillegg til samarbeid i Team og gamingtjenester på Xbox Live.

DESEMBER: Global driftsstans i skyen påvirket Amazon Web Services

Amazon Web Services (AWS) kunngjorde at de hadde hatt en uvanlig driftsstans som varte i flere timer og påvirket flere av de mest populære nettsidene deres, som Roku, Autodesk, Adobe Spark og The Washington Post.

Flere globale nettjenester var altså utilgjengelige på grunn av denne driftsstansen.

Vi ser mot 2021

2020 var uten sidestykke på nesten alle områder. Like enestående var den virtuelle verdenens evne til å svare på cyberangrepene i 2020.

Ettersom mange av truslene vi har nevnt i dette sammendraget, sannsynligvis vil øke i 2021, er det avgjørende at virksomheter og enkeltpersoner sikrer enhetene sine, måten de jobber på, hvordan de får tilgang til data og hvordan den dataen er lagret, slik at sikkerheten blir større i det kommende året.

Hvis du kjenner trusselen, kan du sikre dataene dine. Bestill gratis systemanalyse fra KeepItSafe i dag

Retningslinjer for personvern | Oversikt over cookies

© 2021 Drammensveien 123 N, 0277 Oslo, Norway